AvaSoft Fresher Interview Questions with Answers – Part 3

This blog explains about AvaSoft Fresher Interview Questions with Answers – Part 3 and is given below : 

1.Triangle PQR is an isosceles triangle in which the sides xy and xz are 15 cm each and the base yz is 18 cm. AB being on xz and xy respectively .Find the area of ABCD ?

A.270 cm2

B.180 cm2

C.275 cm2

D.178 cm2

      Answer : Option A

      Explanation :

            AB = 15 cm , BC = 18 cm

           Area of ABCD = 15 * 18 = 270 cm2

 2.To comfortably sit in a room, every girl must be allowed a floor space of 2 sq.m and air space of 5.5 cubic metres. Fifty girls are seated comfortably in a room 10 m long. What should be its height ?

A.6 m

B.5.5 m

C.5 m

D.5.55 m

Answer : Option B

Explanation :

Floor space required = 50 * 2  = 100 m2

Air space required   = 5.5*100 = 550 m3

Height               = 550/100 = 5.5 m

 3.Aparna’s mother is the daughter of Vishnu’s sister. How is Vishnu’s mother related to Aparna’s mother ?

A.Mother

B.Daughter

C.Sister

D.Grandmother

     Answer: Option D

     Explanation:

       Aparna ‘s mother is the niece of Vishnu. So, Vishnu is the maternal uncle of Aparna’s mother.

Thus Vishnu ‘s Mother will be the grandmother for Aparna’s mother.

4. BLADE : GRASS ::

A.Dig : Shovel

B.Size : Hole

C.Grain : Rice

D. Food : Morsel

Answer : Option C

Explanation :

  Grass is the form of blade and Rice is the grain

 5.If a train runs at 20 km/hr , it reaches the destination late by 10 minutes , but if it runs at 30 km/hr it is late by 2 minutes only. The correct time for the train to complete its journey is :

A.8 mins

B.12 mins

C.14 mins

D.15 mins

      Answer : Option C

      Explanation :

       Let us consider the time of journey be T hrs

then,as distance is same, then

⇒20( T + 10/60) = 30 (T + 2/60)

  20 T + 20/6   = 30T + 1

   30 T – 20 T  = 20/6 – 1

        10 T    = 14/6

           T    = 14/60 hour

Thus the requires time is 14 minutes

 6. A and B can do a piece of work in 30 days, while B and C can do the same work in 24 days and C and A in 20 days . They all work together for 10 days when B and C leave. How many days more will A take to finish the work ?

A.18 days

B.24 days

C.30 days

D.36 days

  Answer : Option A

  Explanation :

        (A+B)’s one day work = 1/30

        (B+C)’s one day work = 1/24

        (C+A)’s one day work = 1/20

               2(A + B + C)’s 1 day’s work =1/30+1/24+1/20

                                                                    =15/120

                                                                    =1/8

Therefore, (A + B + C)’s 1 day’s work= 1/ (2*8) =1/16

Work done by A, B, C in 10 days =10/16 = 5/8

Work left = 1-5/8=3/8

Work done by A in a day = ( A + B + C ) – ( B + C)

                                                 =1/16 – 1/24

                                                 = 1/48

1/48 of work will be done by A in 1 day.

Thus the 3/8 of work left = 48*3/8 = 18 days.

 7. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr , what is the length of the platform ?

A. 120 m

B. 240 m

C. 300 m

D. 260 m

     Answer : Option B

     Explanation :

       Speed of the train =  54 km/hr

                                                              = 54x 5/18         

                                                              = 15 m/s.

Train passes man in 20 secs.

Length of train= time x speed

                              = 20x 15 = 300m.

Train passes platform in 36 secs. Let platform length be l

                            (300+l)=  36 x 15

                               300+l=  540

                                      L  = 240m

    Length of platform = 240m

8. Aman started a business investing Rs.70,000. Rakhi joined him after six months with an amount of Rs. 1,05,000 and Sagar joined them with Rs. 1.4 lakhs after another six months. The amount of profit earned should be distributed in what ratio among Aman , Rakhi and Sagar respectively , Aman started the business ?

A. 7 : 6  : 10

B. 12 : 15 : 16

C. 42 : 45 : 56

D. Can’t be determined

  Answer : Option B

  Explanation :

  Aman : Rakhi : Sagar

= (70,000 * 36 ) : (1,05,000 * 30 ) : (1,40,000 * 24 )

= 12 : 15 : 16

 9. How many times do the hands of a clock coincide in a day ?

A. 20

B. 21

C. 24

D. 22

   Answer : Option D

   Explanation :

    A day will have 24 hours.

Hands of a clock overlap 22 times in a day

means hands of a clock overlap 22 times in 24 hours.

hands of clock meet 11 times in 12 hours.

10 . The average weight of 8 persons is increased by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What must be the weight of the new person ?

A. 76 kg

B. 50 kg

C.85 kg

D.75 kg

     Answer : Option C

     Explanation

        Total weight increased = 2.5 * 8 = 20

        So, the weight of the new person = 20 + 65

                                         = 85 kg                                         

 

11. Pick the odd one out: 331, 482, 551, 263 ,383, 362 , 284

A. 263

B. 383

C. 331

D. 551

  Answer : Option b

Explanation :

  In each number except 383, the middle digit is the product of first and the third digit.

12. The present ages of three persons are in proportions 4 : 7: 9 . Eight years ago sum of their ages was 56. Find their present ages in years

A.8,20,28

B.16,28,36

C.20,35,45

D.None of these

           Answer: Option B

            Explanation:

Let their present ages be 4x, 7x and 9x years respectively.

Then, (4x – 8) + (7x – 8) + (9x – 8) = 56

 20x = 80

 x = 4.

 Their present ages are 4x = 16 years, 7x = 28 years and 9x = 36 years respectively.

 

13. A sum of money is to be distributed among A , B , C and D in the proportion 5:2:4:3. If C gets Rs. 1000 more than D , what is B’s share ?

A. 500

B. 1500

C. 2000

D.1000

Answer: Option C

Explanation:

Let the shares of A, B, C and D be Rs. 5x, Rs. 2x, Rs. 4x and Rs. 3x respectively.

Then, 4x – 3x = 1000

 x = 1000.

 14.  95 + 240.016 + 23.98 = ?

A. 94.6

B. 111.2

C. 298.016

D. 292

Answer : Option c

Explanation :

34.95 + 240.016 + 23.98 = 298.016

 

15.Which of the following is not a leap year ?

A. 700

B. 800

C. 1200

D. 400

Answer : Option A

Explanation :

 All the years except 700 are divisible by 4.

REFERENCES : AVA SOFT Fresher Interview Questions with Answers – Part 1 & 2

https://payilagam.com/blogs/ava-soft-fresher-interview-questions-with-answers-part-1/

https://payilagam.com/blogs/ava-soft-fresher-interview-questions-with-answers-part-2/