AVA SOFT Fresher Interview Questions with Answers – Part – 2

This blog explains about AVA SOFT Fresher Interview Questions with Answers – Part – 2 and is given below

1. Mohan deposits Rs. 150 on the first of every month staring from 1 st Jan 1985 in the recurring deposit of the scheme of a bank which allows simple interest at 6 % p.a on the sum standing to his deposit at the end of the each month. What is the amount, Mohan is entitled to on 31 st Dec 1985 ?

A. 1800

B. 1818

C. 1450

D. 2580

      Answer : Option D

      Explanation :

       Simple interest = P(1 + RT)

                       = 150(1 + 0.06*12)

                       = 150(1 + 0.72 )

                       = 150(1.72)

                       = 2580

 2. Simplify sqrt (64 + 64x2)= sqrt(25 + 25x2)

A. Sqrt (1-2x2)

B.3 sqrt(1+x2)

C. Sqrt (1-x2)

D.4 sqrt(x2)

      Answer : Option B

      Explanation :

     Sqrt ( 64 + 64x2)= sqrt(25 + 25x2)

         8 Sqrt(1 + x2) = 5 sqrt (1 + x2)

  • 3 sqrt ( 1 + x2 )    

 

3.Prakash is the son of Pramod. Neha is the daughter of Abhisheik. Ruchi is the mother of Neha. Awadhesh is the brother of Neha. How is Awadhesh related to Ruchi.

A.Brother

B. Father

C. Son

D. Cannot be determined

      Answer : Option C

      Explanation :

         Neha is the daughter of Abhisheik and Ruchi.

         Abhisheik and Ruchi are husband and wife repestively.

        Awadhesh is the brother of Neha and hence, he is the son Abhisheik and Ruchi.

 

4.Work : Motive

A.Body : Mind

B.Wall : Paint

C.Body : Food

D.School: Teacher

    Answer : Option C

    Explanation :

           Both Body and Work needs some impulse to proceed with its action.

 

5.A person travels the first 1/3 of distance to be covered at the speed of x km/hr, the second 1/3 at 2x km/hr and the last 1/3 at 3x km/hr. What is the average speed for the entire journey?

A. 1/2x km/hr

B. 2/3x km/hr

C. x km/hr

D. 180/11 km/hr

Answer : Option D

Explanation :

 Suppose if the total distance = 90 km

Then, he travels First 30 km in x km/hr , next 30 km by 2x/hr and the last 30 km by 3x km/hr

   If x = 10 km/hr then it takes 3 hours to cover first 30 km , 1(1/2) hour to cover the next 30 km and 1 hour to cover the last 30 km.

 So it takes 11/2 hours to cover the distance of 90 km

   Thus the average speed = 90 / 11/2

                          = 180 / 11 km/hr

 

6.A takes twice as much as B or thrice as much time as C to finish the piece of work. Working together they can finish the work in 2 days. B can do the work alone in ?

A. 4 days

B. 6 days

C.8 days

D.12 days

      Answer: Option B

     Explanation:

Suppose A, B and C take x, x and x days respectively to finish the work.
2 3

 

Then,   1 + 2 + 3   = 1
x x x 2

 

  6 = 1
x 2

 x = 12.

So, B takes (12/2) = 6 days to finish the work.

7 .The length of the bridge, which a train 130 meters long and travelling at 45 km/hr can cross in seconds, is

A. 200 m

B. 225 m

C. 245 m

D. 250 m

Answer: Option B

Explanation:

Speed =45 km/hr

             =45 × 5/18 m/s

            =12.5 m/s
Time =30 s

Distance travelled = 12.5×30 = 375 m

Length of the bridge = 375−130 = 245 m

 

8.Arun, Kamal and Vinay invested Rs.8000 , Rs.4000 and Rs. 8000 respectively in a business. Arun left after six months. If after eight months there was a gain of Rs.4005, then what will be the share of Kamal ?

  1. Rs.890
  2. Rs.1335
  3. Rs.1602
  4. Rs.1780

Answer: Option C

Explanation:

Arun : Kamal : Vinay = (8,000 x 6) : (4,000 x 8) : (8,000 x 8)
= 48 : 32 : 64
= 3 : 2 : 4

Kamal’s share=4005∗29=Rs890

9. How many times in a day , the hands of a clock are straight

A. 22

B. 24

C. 44

D. 48

Answer : Option A

Explanation:

The hands of a clock point in opposite directions (in the same straight line) 11 times in every 12 hours. (Because between 5 and 7 they point in opposite directions at 6 o’clcok only).

So, in a day, the hands point in the opposite directions 22 times.

10. The average weight of A, B and C is 45 kgs. If the average weight of A and B is 40 kgs and of B and C is 43 kgs, then the weight of B is

A. 17 kgs

B. 20 kgs

C. 26 kgs

D. 31 kgs

    Answer : Option D

    Explanation :

    A+B+C = 45*3= 135Kg……….(i)
A+B = 40*2 = 80 Kg    ……….(ii)
B+C = 43*2 = 86 Kg    ……….(iii)
from i and ii
C= 55Kg                   ………..(iv)
from iii and iv
B = 31 Kg

 11. Pick the odd one out: 41,43,47,53,61,71,73,81

a.61

b.71

c.73

d.81

Answer : Option D

Explanation : 

   All the numbers except 81 are prime numbers.

 12. A person’s present age is 2/5 th of the age of his mother. After 8 years, he was half the age of his mother. How old is the mother at present.

A. 32

B. 36  

C. 40

D. 48

Answer : Option C

Explanation:

Let the mother’s present age be x years.

Then, the person’s present age = 2/5 x years.

(2x/5 + 8) = 1/2 (x + 8)

2(2x + 40) = 5(x + 8) => x = 40.

 13. In a mixture of 60 litres, the ratio of milk and water is 1 : 2. If the ratio is to be 2 :1 then the quantity of water further to be added is ?

A. 20 litres

B. 40 litres

C. 60 litres

D. 80 litres

Answer: Option D

Explanation:

Quantity of Milk = 60*(2/3) = 40 liters
Quantity of water = 60-40 = 20 liters

As per question we need to add water to get quantity 2:1

=> 40/(20+x) = 1/2
=> 20 + x = 80
=> x = 60 liters

 14. What decimal of an hour is a second ?

A. 0.0025

B. 0.0256

C. 0.00027

D. 0.000126

Answer : Option C

Explanation :

1 Hour is divided by 60 = 0.0166667, the decimal an hour for a minute. This divided by 60 = 0.00027778, the decimal of an hour for one second. 

15. It was Sunday on Jan 1, 2006 . What was the day of the week Jan 1 , 2010

A. Sunday

B.Thursday

C. Friday

D.Wednesday

Answer : Option C

Explanation

The day of the week Jan 1, 2010 was Friday

REFERENCES : AVA SOFT FRESHER INTERVIEW QUESTIONS WITH ANSWERS – PART 1

https://payilagam.com/blogs/ava-soft-fresher-interview-questions-with-answers-part-1/