Ava Soft Fresher Interview Questions with Answers – Part 1

This blog explains about Ava Soft Fresher Interview Questions with Answers – Part 1 and is given below : 

1). An empty jar weighs wl gm. The jar half filled with a liquid weights w2 gm. find the weight of the jar. Completely filled with the same liquid.

  1. 2w+wl.
  2. 2(w2-w1)
  3. 2w2-wl
  4. 2(w2+wl)

Answer : Option C

Explanation :

   Full empty jar = w1

Half jar liquid + jar = w2

Then , Full jar of liquid + 2 jar = 2w2

  • Full jar of liquid + jar = 2w2 –w1

2). A strip of paper 100m long, 4cm wide and 0.1mm thick is wound round a cylindrical Core of diameter 10 cm and height 4cm. What is the diameter of the cylinder now?

A. 41.2cm2

B.40cm3

C. 43.5cm

D. 63 cm

Answer : Option A

Explanation :

Volume of core = 22/7*10/4*10/4*4cm3

 Volume of core with paper = 22/7*d/4*d/4*4cm3

 Volume of paper alone = 22/7[d2/16-102/16]*4cm2

                                           = 22/7*[d2-100/4]cm3

  Also, volume of paper = 22/7*100*100*4*0.1/10cm3

                                          = 100*22/7*400*0.1/10cm3

                                          = 400cm3 400*22/7

                                          = 22/7(d2-100)/4 d 2

                                         = sqrt(1700) = 41.2(approx)

 

3). If A is B’s brother, B is C’s sister and C is D’s father, D is A’s…

  1. Brother
  2. Sister
  3. Nephew
  4. Cannot be determined

Answer : Option  C

Explanation :

 i)A(Male)(Brother)  to  B(Female)

 ii)C(Male)(Brother) to  B(Female)

iii)A and C are brothers

 iv)C is the father of D

  v)So, D is A’s nephew.

 

4). SUNFLOWER : LIGHT ::

  1. Torch : Battery
  2. Scholar : Books
  3. Ink : Print
  4. Mould : Humidity

Answer: Option B

Explanation:

Both are growing by the power of the other.

6. A can alone do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days . A and B undertook to do for Rs. 3200 . With the help of C they completed the work in 3 days . How much is to be given to C ?

A.Rs. 375

B.Rs. 400

C.Rs. 600

D.Rs. 450

Answer :Option B

Explanation :

A’s one day work = 1/6

B’s one day work = 1/8

C’s one day work            = 1/3 – (1/6 +1/8)

                                        = 1/3 – 7/24

                                        = 8- 7/24 = 1/24

C’s three days work        = 3 / 24

                                        = 3/24 * 3200

                                        =  Rs. 400

7.How many seconds will a 500 meter long train take to cross a man walking with a speed of 3 km/hr in the direction of the moving train if the speed of the train is 63 km/hr ?

A.25

B. 30

C.40

D.45

Answer : Option B

Explanation

Relative speed = 60 – 3 = 60 km/hr

                        = 60 * 5/18

                        = 50/3 m/s

Time taken to cross the man = Distance / Speed

                            = 500 / 50/3

                            = 30 seconds

 8. A began a business with Rs. 85,000. He was joined afterwards by B with Rs. 42,500. For how much period does B join ,if the profit at the end of the year are divided in the ratio 3 : 1 ?

A.4 months

B.5 months

C.6 months

D.8 months 

Answer : Option D

Explanation :

A shared Rs. 85,000 for 12 months and B shared Rs.42,500 for x months.

 So, (85,000 * 12 ) : (42,500 * x) = 3 : 1

      85,000 * 12 / 42,500x = 3

      85,000 * 12 = 42,500 * 3x

           2 * 12 = 3x

      Hence,    x = 8 months

 

9.A clock started at noon . By 10 minutes past the hour hand turned through

A.145 degrees

B.150 degrees

C.155 degrees

D.160 degrees

Answer : Option C

Explanation :

Angle traced by hour hand in 12 hours = 360 degree

Angle traced by hour hand in 5hour10 minutes = 31/6 hours

                                                                                               = 31/6 * 360/12

                                                                                               = 155 degrees

 

10.In the first 10 over of a cricket game, the run rate was only 3.2 What should be the run rate of the remaining 40 over to reach the target of 282 runs ?

A.6.25

B.6.5

C.6.75

D.7

Answer : Option A

Explanation :

Runs scored in the first 10 overs = 10 × 3.2 = 32

Total runs = 282

Remaining runs to be scored = 282 – 32 = 250

Remaining overs = 40

Run rate needed = 250 / 40 = 6.25

 

11. Pick odd one out : 8 , 27 , 64 , 100 , 125 , 216 , 343

A.27

B.100

C.125

D.343

Answer: Option B

Explanation :

Because all are cube of the numbers except 100.

 

12. A is two years older than B who is twice the old as C. If the total ages of A,B and C be 27 then how old is B ?

A.7

B.8

C.9

D. 10

Answer : Option D

Explanation

Let the age of C be x years, then the age of B will be 2x years and A will be (2x + 2)years.

Given the sum of their ages = 27

  (2x+2) + 2x + x = 27

           5x + 2 = 27

               5x = 25

                X = 5 years

Thus the age of B = 10 years.

 13.In a mixture of 60 litres, the ratio of the milk and water is 2:1. If the ratio is to be 1:2 the quantity of water to be further added is ?

A.20 litres

B.30 litres

C.40 litres

D.60 litres

Answer: Option D

Explanation:

Quantity of Milk = 60*(2/3) = 40 liters
Quantity of water = 60-40 = 20 liters

As per question we need to add water to get quantity 2:1

=> 40/(20+x) = 1/2 
=> 20 + x = 80
=> x = 60 liters

14.What decimal of an hour is a second ?

A.0.0025

B.0.0256

C.0.00027

D.0.000126

Answer : Option C

Explanation :

1 Hour is divided by 60 = 0.0166667, the decimal an hour for a minute. This divided by 60 = 0.00027778, the decimal of an hour for one second. 

 15. It was Sunday on Jan 1, 2006 . What was the day of the week Jan 1 , 2010

A. Sunday

B. Thursday

C. Friday

D.Wednesday

Answer : Option C

Explanation

The day of the week Jan 1, 2010 was Friday