Here in this blog we are discussing about SEDIN – Fresher Interview Questions – Part – II in Quantitative aptitude . They are :

1.What least number must be added to 1056 , so that the number is completely divisible by 23 ?

SOLUTION :

On dividing 1056 by 23 , we get 45  as the quotient and 21 as the remainder. So it is sufficient to add the number 2 to 1056

  • 2 + 1056 = 1058 exactly divisible by 23.

—————————————-

2.The sum of ages of 5 children born at the interval of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child ?

              SOLUTION :

              Let the age of the five children be x , ( x + 3 ) , (x + 6 ) , (x + 9) and (x + 12)   respectively.

            Sum of their ages = 50 years . Then ,

                   x + ( x+ 3 ) + ( x +6 ) + ( x+ 9 ) + ( x+12 ) = 50

                                  5x + 30 = 50                   =>   5x  =  20

                                                             =>   x = 4 years.

Thus the age of the youngest child is  4 years.

———————————-

3.The cost price of 20 mangoes is same as the selling price of X mangoes. If the profit is 25% then the value of X is  ?

SOLUTION :
             Let the cost  price of 20 mangoes = Rs. 20

  • Cost price of each mango    = Rs. 1

        If the profit is 25 % then the profit = Rs. 20  * 25 / 100 = Rs. 5

   then the Selling price of 20 mangoes = Rs. 25

  • Thus the Selling price of one mango = 25 /20 = Rs. 1.25  

   Value of  x =   20 / 1.25 = 16

Hence , 16 mangoes are sold at the cost price of 20 mangoes.

——————————————

4.On 8th December 2007 Saturday falls. What day of the week was it on 8th December 2006 ?

            SOLUTION :

            The year 2007 is an ordinary year so  the day 8th December 2007 will be the next odd day for the the day on 8th December 2006.

  • The day 8th December 2006 will be Friday .

————————————-