## Quantitative Aptitude Questions with Answers – Part 2

### 11.Two number are in the ratio 3 : 5. If 9 is subtracted from each, the new numbers are in the ratio 12 : 23. The smaller number is:A. 27           B. 33              C. 49            D. 55

Let the numbers be 3x and 5x.
Then, 3x – 9 = 12
5x – 9 =  23
23(3x – 9) = 12(5x – 9)
9x = 99
x = 11.
The smaller number = (3 x 11) = 33.

### 12.The speed of a boat in still water in 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is:A.1.2 km           B.1.8 km           C.2.4 km             D.3.6 km

Explanation:
Speed downstream = (15 + 3) kmph

= 18 kmph.
Distance travelled = 18 x 12/60 km

= 3.6 km.

### 18. If SNOW is coded as 7100, then WALL will be coded as a. 5000       b. 4700            c. 4800           d. 4000

Explanation :
S + N + O + W = 19 + 14 + 15 + 23 = 71 and 7100 is the code
W + A + L + L = 23 + 1 + 12 + 12 = 48 and 4800 is the code

### i) Cousin ii) Niece iii) Daughter iv) Aunt

Explanation :
i) The daughter of my aunt is my cousin.
ii) Mother of my cousin is my aunt.
iii) Daughter of my aunt is again my cousin.
iv) The girl is the boy’s cousin.

### Answer : Option DExplanation :

i) Ashwini is Kiran’s sister.
ii) Komal is Kiran’s mother, so Ashwini is a daughter of Komal.
iii) Dipen is Komal’s father , so Dipen is the grandfather of Ashwini.
iv) Hence , Ashwini is the grand daughter of Dipen.

REFERENCES : Quantitative Aptitude Questions with Answers – Part 1