Quantitative Aptitude Questions with Answers – Part 2

This blog explains about Quantitative Aptitude Questions with Answers – Part 2 and is given below : 

11.Two number are in the ratio 3 : 5. If 9 is subtracted from each, the new numbers are in the ratio 12 : 23. The smaller number is:
A. 27           B. 33              C. 49            D. 55

Answer: Option B
Explanation:

Let the numbers be 3x and 5x.
Then, 3x – 9 = 12
5x – 9 =  23
23(3x – 9) = 12(5x – 9)
9x = 99
x = 11.
The smaller number = (3 x 11) = 33.

12.The speed of a boat in still water in 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is:
A.1.2 km           B.1.8 km           C.2.4 km             D.3.6 km

Answer: Option D
Explanation:
Speed downstream = (15 + 3) kmph

                                       = 18 kmph.
Distance travelled = 18 x 12/60 km

                                      = 3.6 km.

13. A man buys a cycle for Rs. 1600 and sells it at a loss of 15%. What is the selling price of the cycle?
A.Rs. 1290       B.Rs. 1360           C.Rs. 1480        D.Rs. 1502

Answer : Option B
Explanation :
S.P.of the cycle = 85% of Rs.1600
                               = Rs.(85/100 × 1600)
                               = Rs.1360

14.Pick the odd one out
a. 4 b. 16 c. 36 d. 8

Answer : Option D
Explanation :
All are square of the number except 8

15.Pick the odd one out.
a) 2 : 4          b) 5 : 25         c) 10 : 100        d) 3 : 9             e) 6 : 60

Answer : Option E
Explanation :

All are number and their square . Only 6 is the exception.

16. Joe is walking towards North for 15 miles, turns left and walks another 10 miles. He then turns right and walks 10 miles. Now, he again turns right and walks 30 miles. Which direction is he from Starting point?
a) South-East b) North-East c) North-West d) South-West

Answer : Option C
Explanation :
The direction is North west

17.Joe went 35 meters towards east from Mary’s house. He turns left and walks 15 meters. Now, he takes a left turn and walks 80 meters. Finally, he turns left and walks for 15 meters. How far Joe is from Mary’s house?
a) 30       b) 45           c) 50            d) 65

Answer : Option B
Explanation :
45 kilometers

18. If SNOW is coded as 7100, then WALL will be coded as
a. 5000       b. 4700            c. 4800           d. 4000

Answer : Option C
Explanation :
S + N + O + W = 19 + 14 + 15 + 23 = 71 and 7100 is the code
W + A + L + L = 23 + 1 + 12 + 12 = 48 and 4800 is the code

19. Introducing a girl, a boy said, “She is the daughter of the mother of the daughter of my aunt.” How is the girl related to the boy?

i) Cousin ii) Niece iii) Daughter iv) Aunt

Answer : Option A
Explanation :
i) The daughter of my aunt is my cousin.
ii) Mother of my cousin is my aunt.
iii) Daughter of my aunt is again my cousin.
iv) The girl is the boy’s cousin.

20. Ashwini is Kiran’s sister. komal is Kiran’s mother. Dipen is komal’s father. Esha is Dipen’s mother. Then, how is Ashwini related to Dipen?

i) Grandfather      ii) Grandmother          iii) Daughter     iv) Granddaughter

Answer : Option D
Explanation :

i) Ashwini is Kiran’s sister.
ii) Komal is Kiran’s mother, so Ashwini is a daughter of Komal.
iii) Dipen is Komal’s father , so Dipen is the grandfather of Ashwini.
iv) Hence , Ashwini is the grand daughter of Dipen.

REFERENCES : Quantitative Aptitude Questions with Answers – Part 1

https://payilagam.com/blogs/quantitative-aptitude-questions-with-answers-part-1/