### Answer :Option D Explanation :

1 km = 1000 m and 1 hr = 3600s
Speed = 60 × 1000 / 3600
= 50/3 m/s .

Now distance = speed × time
= 50 / 3 × 9
= 50 × 3
= 150 m

Therefore the length of the train is 150 metres. ( 0.15 km )

### Answer: Option C Explanation:

C.P. of 6 toffees = Re. 1
S.P. of 6 toffees = 120% of Re. 1
= Rs. 6/5 = Rs. 1.20

For Rs. 1.2, toffees sold = 6
For Re. 1, toffees sold = 6 x 5/6

= 5

### 3.The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg, then the weight of B is: A.17 kg B.20 kg C.26 kg D.31 kg

Explanation :
Weight of B = (A + B)’s weight + (B + C)’s weight – (A + B + C)’s weight
= 40 * 2 + 43 * 2 – 45 * 3
= 80 + 86 – 135

= 31 kg.
Hence option [D] is correct answer.

### 4.A and B can do a work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days. A, B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in : A.4 days B.6 days C.8 days D.12 days

Answer : Option C
Explanation :

Let A and C complete the work in x days
(A+B)’s one day’s work= 1/8
(B+C)’s one day’s work= 1/12
(C+A)’s one day’s work= 1/x
(A+B+C)’s one day’s work = 1/6
We have C’s one day work = (A+B+C)-(A+B)

= 1/6 – 1/8
= 8-6/48
C’s one day work = 1/24
A’s one day work = (A+B+C)-(B+C)

= 1/6 – 1/12
= 2-1/12
A’s one day work = 1/12
(A+C)’s one day work = 1/24 + 1/12
= 1+2/24

= 3/24

### Answer: Option C) 4:5 Explanation: Let the third number be x. Then, first number = 120% of x =120x/100 = 6x/5 Second number =150% of x = 150x/100 = 3x/2

Ratio of first two numbers = 6x/5 : 3x/2

= 12x : 15x

= 4 : 5

### Answer: Option AExplanation :

Since, the children were born at the interval of three years ,let us assume their age as x, x+3,x+6,x+9,x+12.
given- the sum of five children is 50
therefore,
x+x+3+x+6+x+9+x+12 = 50
5x+30 = 50
5x = 50-30
5x=20
x=4
Hence, age of the youngest child is 4 years.

### 7.Look at this series: 8, 6, 9, 23, 87 , … What number should come next? A.128            B.226            C.324            D.429

Answer : Option D

Explanation :
(8×1) – 2=6.

(6×2) – 3=9

(9×3) – 4=23

(23×4) – 5=87

The next term = ( 87×5 ) – 6

= 429

### 8.66 games were played in a tournament where each player played against each of the rest. The number of players is A) 33 B) 12 C) 13 D) 11

Answer : Option B
Explanation :
Let the number of players = n+1

Number of games = n(n+1)/2 = 66
= n(n+1) = 132
= 11 * 12 = 132
Thus the number of players = 12

### 9. A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son after 5 years .what is father’s present age? (A) 40 yrs (B) 30 yrs(C)50 yrs(D)None of these

Answer : Option A
Explanation :
Let the age of the son = x
Then the age of his father = x+30
Given,father will be only thrice as old as the son after 5 years
x+30+5 = 3(x+5)
x+35 = 3x+15
35-15 = 3x-x
20 = 2x
2x = 20
x = 20/2 = 10
Therefore the age of his father = x+30

= 10+30

= 45 years