IT GALAX Fresher Interview Questions with Answers

This blog explains about IT GALAX Fresher Interview Questions with Answers and is given below : 

Aptitude Questions – Part A

1. If 2/5 of 3x = 120 , what is 1/5 of x ?
a) 20 b) 10 c) 30 d) 40

Answer : Option A
Explanation :

2/5 of 3x = 120
3x = 120(5/2)
3x = 300
x = 100
So, 1/5 of x = 20

2.2^3 + 4 x (3-1) = ?
a) 12 b)23 c)10 d)16

Answer : Option D
Explanation :

(2 ^ 3) + 4 x (3-1) = 8 + 4 x 2
= 8 + 8
= 16

3. Find the missing number ?
72 , ? , 18 , 9
a) 42 b) 36 c) 32 d)40

Answer : Option B
Explanation :

It follows the pattern of half the preceeding number.
72,36,18,9

4.If 2b-b+5b = 4a-16, and if a=4, what is the value of b?

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3

Answer : Option A
Explanation :

2b-b+5b = 4a-16
6b = 4(4)-16 = 0
b = 0

5. 42,000 cars crossed the bridge in one day. How many cars crossed the bridge in an hour ( on average) ?
A. 1750
B. 1755
C. 1756
D. 1745

Answer : Option A
Explanation :
42,000 cars crossed the bridge in one day ie) in 24 hours.
The number of cars crossed the bridge in an hour ( on average) = 42,000 / 24   = 1750

6. What is 6,300 of 42,000 in percent?

A. 10
B. 12.5
C. 15
D. 17.5

Answer : Option C
Explanation :

6300 of 42,000 in % = ( 6300 / 42000 )* 100
= 15 %

7. Fraction 8/36 in its simplest form is ?
a) 1/5 b) 2/9 c) 1/4 d) 4/18 e) None of these

Answer : Option B
Explanation :

On dividing 8/36 by 4 we get 2/9

8. Find the odd one out of the following words ?
A) cruise
B) crusade
C) expedition
D) campaign

Answer : Option A
Explanation :
All of them explains about the journey except Cruise.

9. If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code ?

A) EDRIRL B) DCQHQK
C) ESJFME D) DEQJQM

Answer: A) EDRIRL
Explanation:
The first, second, third, fourth, fifth and sixth letters of th word are respectively moved two, three, four, five, six and seven steps forward to obtain the corresponding letters of the code.

10. Cricket : Pitch ::
A. Ship : Dock
B. Boat : Harbour
C. Wrestling : Track
D. Boxing : Ring

Answer: Option D
Explanation :

The game of cricket is played on a pitch.
Similarly, boxing is done in a ring.

11.AZ,BY,CX,…?
a)EF b)GH c)IJ d)DW

Answer : Option D
Explanation :

It follows the pattern A and Z , B and Y , C and X . Thus we have D and W.

12.Ten years ago, P was half of Q in age. If the ratio of their present ages is 3:4, what will be the total of their present ages
a)35
b)34
c)45
d)25
Answer: Option A

Explanation:

Let the present age of P and Q be 3x and 4x respectively.
Ten years ago, P was half of Q in age
=> 2(3x – 10) = (4x – 10)
=> 6x – 20 = 4x – 10
=> 2x = 10
=> x = 5

13. Which of the following number is divisible by 3 but not by 9 ?

A. 5271
B. 4122
C. 3141
D. 3222

Answer : Option A
Explanation :

A number is divisible by 3 if the sum of the digits is divisible by 3
A number is divisible by 9 if the sum of its digits is divisible by 9.

14. If 7 spiders make 7 webs in 7 days, then 1 spider will make 1 web in how many days?

A) 1
B) 3
C) 7
D) 14

Answer: Option C
Explanation :

The number of days taken by each spider to spin a web is seven days.So it takes the same for one spider to spin the web in 7 days.

15. A person crosses a 600 m long street in 5 minutes, What is his speed in km per hour?

A) 3.6
B) 7.2
C) 8.4
D) 10

Answer: Option B
Explanation:
Speed = (600/5×60) m/sec
             = 2 m/sec
             = 2 x (18/5) km/hr
             = 7.2 km/hr

 

Part – B

1. An Assembly is
a) A collection of files that appear to the programmer to be single DLL or EXE
b) Property
c) Event
d) Declarative syntax

Answer : Option A

2. What keyword is used to prevent a class from being inherited ?
a) Sealed
b) Static
c) Virtual
d) Protected

Answer : Option B