Top Interview Aptitude Questions for Freshers with Answers

Top Interview Aptitude Questions for Freshers with Answers
Top Interview Aptitude Questions for Freshers with Answers

This blog explains aboutInterview Aptitude Questions for Freshers with Answers and is given below: 

1. In the formula A = P + I , if A is the amount then what about P & I

        Answer : A means the amount , P means the Principal and I means the  interest .

 2. 171 / 19 a = 1 then a = ?

a) 7   b) 9  c) 11  d) 13 e ) None of these

 Answer : Option b ) 9

 Explanation : 

                       171 / 19 a = 1

                          171         =  19 a

                    So ,           a = 9  

3. If 48 is the 25 % of X then X = ?

a) 184    b)  192   c)  168   d) 196  e ) None of these

 Answer :   Option B ) 192

  Explanation :  

                                 48   =  25  % of  X

                                 48   = ( 25 / 100 ) X

                                 48   = X / 4

                                  X    =  48 * 4    =   96

4. If A :  B = 3 : 4 and B : C = 8 : 9 then A : B : C = ?

a) 3 : 8 : 9 b)  3 : 4 : 8  c) 6 : 8 : 9  d)  3 : 4 : 9

   Answer: Option C)6 : 8 : 9

  Explanation : 

                             A  :   B   :   C

                             3   :  4   

                                     8    :   9

So  ,     3 * 8  :   4 *  8  :  4 * 9

              24    :    32      :   36  

       Hence ,   A : B :  C   =  6  :  8  :  9

5 . What will be the next number in the series 9 , 16 , 30 , 58 , ?

a )  96  b) 72 c) 114 d) 108 e ) None of these

Answer : Option d ) 114

Explanation : 

        9  ,  16  ,   30  ,   58  , ?

The difference between 9 and 16 is 7 such that   9 + 7  =  16

                    Similarly ,  the difference between 16 and 30 is  14    and   30 and 58 is 28  . The difference between each number are  7 ,  14  ,  28  , 56

   So the next number will be 56 + 58  =  114  

6 . Find out the number : ( 273 / 91 ) * x / 13 = 12 / 13

a) 3   b) 4  c)  5   d )  6 

   Answer :  Option b ) 4

   Explanation :

                         ( 273 / 91 ) * x / 13  =   12 / 13

                                        3x  / 13       =   12 /  13

                                                   X       =    4

 7 . What is the first product of two odd prime numbers

    a )   3   b)   5    c)   13    d ) 15  e ) 9

  Answer :  Option d ) 15

 Explanation :

               Since the first two odd prime numbers are 3 and 5 , their product will be 15

 8 . Ounce :  Pound then Penny : ?

a) Rupee b) Shilling   c) Euro   d) Dollar

Answer :  Option d) Dollar

Explanation : 

            The smaller quantity  of  pound is ounce and therefore the smaller quantity of Dollar is Penny 

9 . In a group of 70 people , 37 likes Coffee and 52 likes tea and each of them likes at least one of the drinks . How many of them likes both the tea and coffee ?

a) 29 b)  31  c )  39   d)  41   e ) None of these

   Answer : Option e ) None of these

  Explanation :

                                               Total number of people  =  70

                            Number of people who likes coffee = 37

                            Number of people who likes tea      =  52         

       Number of people who likes both = Number of people who likes tea +        Number of coffee –  Total number of  people

                                  =   37 + 52  –  70

                                  =   19

10 .  The average of 5 numbers is 27. If one of the number is excluded , then their average becomes 25 . What is the excluded number ?

a) 30 b) 35   c) 40   d) 45  e ) None of these

     Answer :  Option B ) 35

    Explanation : 

                      Consider five numbers be A , B , C , D & E such that

                    ( A + B + C + D + E ) / 5   =   27

                     ( A + B + C + D + E )       =   27 * 5

                       ( A + B + C + D + E )     =   135 

Also                ( A + B + C + D  ) /  4    =   25

                               ( A + B + C + D  )    =   100

            Hence              E =   135 – 100  =  35        

  11.  X  * 15  =  75 % of 100

 a) 5              b) 11          c) 82.5      d) 8250   e ) None of these     

Answer : Option A) 5 

Explanation :    

                     X * 15  =  75 % of 100

                  X * 15    =   75 

                          X   =  5

 12 . I’m 10th on the queue on either side of the queue . How many persons   are there on the queue .

a)  17  b ) 18   c) 19   d) 20  e) None of these

Answer :  Option C ) 19

Explanation : Just imagine , before you there are 9 standing and after you about 9 are standing . So that you are 10 th in the queue and thus made a total of 19. 

13 .   The rate of 8 meters cloth is Rs . 20 . Then the rate of 9 meters cloth is ?

    a ) 2.25    b) 20 .25  c) 22.25  d) 25 . 20  e ) None of these

Answer : Option e) None of these

 Explanation :

             Rate of 8 meters cloth = Rs. 20

      So the rate of each meter  =  Rs. 20 /  8  =  Rs. 2.50

Thus the rate of 9 meters cloth = 9 * 2.50 = Rs. 22.50

  14 . Find the odd one out : Apple , Banana , Cherry , Grapes , Peach

 Answer : Banana

 Explanation :

      Because all the fruits except banana , you can eat it with the skin

 15 . If  the Login password  for ARYA  is 4500 then the Login password for NILA is what ?

a)  4800 b) 4400 c) 4000  d) 3600 e ) None of these   

 Answer : Option d ) 3600

 Explanation :

        According  to the alphabet system , A is 1 , B is 2 , C  is 3 and so on .

          Similarly A = 1 , R  = 18 , Y = 25 , A  = 1 whose sum is 45 and 00 is the code

     So ,  N =  14 , I = 9 , L = 12 and A = 1 and its sum is 36 . Thus the code is 3600.

Preparing for aptitude tests can help freshers build the confidence, speed, and problem-solving skills needed for interviews and placement assessments. With regular practice and a clear understanding of important topics, candidates can approach aptitude rounds more effectively. Payilagam supports learners with practical training and placement-focused preparation to help them move closer to their IT career goals.

 

We are a team of passionate trainers and professionals at Payilagam, dedicated to helping learners build strong technical and professional skills. Our mission is to provide quality training, real-time project experience, and career guidance that empowers individuals to achieve success in the IT industry.