PROBLEMS ON AGES – Aptitude Interview Questions 

This blog explains about PROBLEMS ON AGES – Aptitude Interview Questions and is explained very well below :

1 . The present ages of three persons in proportions 4 : 7 : 9. Eight years ago, the sum of their ages was 56. Find their present ages (in years)

     
A. 8, 20, 28
B. 16, 28, 36
C. 20, 35, 45
D. None of these

Answer: Option B

Explanation:

Let their present ages be 4x, 7x and 9x years respectively.

Then, (4x – 8) + (7x – 8) + (9x – 8) = 56

 20x = 80

 x = 4.

 Their present ages are 4x = 16 years, 7x = 28 years and 9x = 36 years respectively.

 

 
 2. The age of father 10 years ago was thrice the age of his son. Ten years hence, father’s age will be twice that of his son. The ratio of their present ages is:
A 5 : 2
B 7 : 3
C 9 : 2
D 13 : 4

Answer: Option B

Explanation:

Let the ages of father and son 10 years ago be 3x and x years respectively.

Then, (3x + 10) + 10 = 2[(x + 10) + 10]

 3x + 20 = 2x + 40

 x = 20.

 Required ratio = (3x + 10) : (x + 10) = 70 : 30 = 7 : 3.

3 . Six years ago, the ratio of the ages of Kunal and Sagar was 6 : 5. Four years hence, the ratio of their ages will be 11 : 10. What is Sagar’s age at present?
A 16 years
B 18 years
C 20 years
D Cannot be determined
E None of these

Answer: Option A

Explanation:

Let the ages of Kunal and Sagar 6 years ago be 6x and 5x years respectively.

Then, (6x + 6) + 4 = 11
(5x + 6) + 4 10

 10(6x + 10) = 11(5x + 10)

 5x = 10

 x = 2.

 Sagar’s present age = (5x + 6) = 16 years.

4 . The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, father’s age was five times the age of the son. After 6 years, son’s age will be:
A 12 years
B 14 years
C 18 years
D 20 years

Answer: Option D

Explanation:

Let the present ages of son and father be x and (60 –x) years respectively.

Then, (60 – x) – 6 = 5(x – 6)

 54 – x = 5x – 30

 6x = 84

 x = 14.

 Son’s age after 6 years = (x+ 6) = 20 years.


5 .At present, the ratio between the ages of Arun and Deepak is 4 : 3. After 6 years, Arun’s age will be 26 years. What is the age of Deepak at present ?
A 12 years
B 15 years
C 19 and half
D 21 years

Answer: Option B

Explanation:

Let the present ages of Arun and Deepak be 4x years and 3x years respectively. Then,

4x + 6 = 26        4x = 20

x = 5.

 Deepak’s age = 3x = 15 years.

 

6 . Sachin is younger than Rahul by 7 years. If their ages are in the respective ratio of 7 : 9, how old is Sachin?
A 16 years
B 18 years
C 28 years
D 24.5 years
E None of these

Answer: Option D

Explanation:

Let Rahul’s age be x years.

Then, Sachin’s age = (x – 7) years.

  x – 7 = 7
x 9

 9x – 63 = 7x

 2x = 63

 x = 31.5

Hence, Sachin’s age =(x – 7) = 24.5 years.

 

7 .The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?
A 4 years
B 8 years
C 10 years
D None of these

Answer: Option A

Explanation:

Let the ages of children be x, (x + 3), (x + 6), (x + 9) and (x + 12) years.

Then, x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) + (x + 12) = 50

 5x = 20

 x = 4.

 Age of the youngest child = x = 4 years.

 

8 . A father said to his son, “I was as old as you are at the present at the time of your birth”. If the father’s age is 38 years now, the son’s age five years back was:
A 14 years
B 19 years
C 33 years
D 38 years

Answer: Option A

Explanation:

Let the son’s present age be x years. Then, (38 – x) = x

 2x = 38.

 x = 19.

 Son’s age 5 years back (19 – 5) = 14 years.

 

9 . A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, the how old is B?
A 7
B 8
C 9
D 10
E 11

Answer: Option D

Explanation:

Let C’s age be x years. Then, B’s age = 2x years. A’s age = (2x + 2) years.

 (2x + 2) + 2x + x = 27

 5x = 25

 x = 5.

Hence, B’s age = 2x = 10 years.

 

10 . Present ages of Sameer and Anand are in the ratio of 5 : 4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11 : 9 respectively. What is Anand’s present age in years?
A 24
B 27
C 40
D Cannot be determined
E None of these

Answer: Option A

Explanation:

Let the present ages of Sameer and Anand be 5x years and 4x years respectively.

Then, 5x + 3 = 11
4x + 3 9

 9(5x + 3) = 11(4x + 3)

 45x + 27 = 44x + 33

 45x – 44x = 33 – 27

 x = 6.

 Anand’s present age = 4x = 24 years.